Bilim Akademisi kurucu üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Sigorta Birliği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi'ne katılarak olası İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Görür, konuşmasında depremin doğasına dikkat çekerek, "Depremin kaynağı yerin içindedir. Onu öyle Amerikalı gemiye, yok uzaydaki harekete, sıcak havaya, soğuk havaya bağlamak anlamsızdır." ifadelerini kullandı.
İSTANBUL’DA 7,2 ŞİDDEETİNDE DEPREM BEKLİYORUZ
Prof. Dr. Görür, Marmara Bölgesi'ndeki kritik fay hatlarına odaklanarak, "Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu Marmara fayıdır, 160 km uzunluğundadır, 3 kesimden meydana gelir: Tekirdağ, Adalar ve Kumburgaz fayları. Bu fay kilitli ve stres biriktiriyor. Kumburgaz ya da Adalar fayının kırılmasını bekliyoruz. Kırılırsa oluşacak depremin büyüklüğü 7,2 ile 7,6 arasında. Demek ki İstanbul’da minimum 7,2’lik deprem bekliyoruz." şeklinde uyarılarda bulundu.
Görür, deprem beklentilerinin 1999-2014 yılları arasındaki kapsamlı araştırmalar sonucu elde edildiğini ve bu bilgilerin uluslararası düzeyde doğrulandığını belirtti. Ayrıca, deniz araştırmalarında gelişmiş teknolojilerin kullanıldığını ve Marmara Denizi'nin tabanına dalarak fay hatlarını incelediklerini ifade etti.
BİZDEN FAZLA KONUŞUYORLAR
Konuşmasının sonunda Görür, deprem konusunda uzmanlaşmamış kişilerin bilimsel araştırmalara dayanmayan söylemlerle konuştuğunu vurgulayarak, "Ayağını denize sokmamış insanlar bizden daha fazla konuşuyorlar." dedi.
Kaynak: Ekonomi Time
Yorum Yazın